30 July 2008

Bengkel Asas Seni Foto Pentas
Semalam pada aku adalah satu hari yang paling rugi untuk dilepaskan, jelas berlansung dengan hebat sekali..silibus pembelajaran iaitu teori+praktikal adalah yang terbaik untuk "superduper short course" yang macamni. penerangan terperinci dari Bazuki tentang "stage shots" sangat membantu, dengan selingan dari previous assigment yang dibuat untuk agensi berita Reuters, ianya memberikan kami gambaran tentang "apa", "bila", "siapa" dan "bagaimana" sesuatu gambar itu patut dirakamkan. sessi pertama, persembahan tarian dari pelajar2 UNISEL (terima kasih sebab sanggup menari sampai 3x (ke 4?, aku lupa la) untuk kami), kami diberikan tips dan sedikit penerangan tentang DO and DONTS dalam etika untuk mengambil gambar semasa persembahan sebenar:-


  1. jangan menghalang penonton, kerana mereka bayar tiket
  2. jangan banyak bergerak, pilih tempat terbaik pada kamu sebelum pementasan bermula
  3. pakai pakaian gelap, so kita invisible
  4. bring the biggest f lens, F2.8 paling sesuai, tapi kalau takde yg F3.5~F4.5 pun dah boleh..gunakan sebaik mungkin.
  5. elakkan mengambil gambar dengan kerap, shutter kamera agak mengganggu ketika itu, jadi solutionnya ialah:-
  • pergi pada hari pembukaan untuk media atau semasa full dress rehearsal
  • baca sinopsis untuk dapat gambaran apa yang akan berlaku, so kita akan tau jalan cerita dan tunggu the precise momment (which is, ramai photog yang sambil lewa, akan miss)
semasa persembahan tarian pertama bermula, Azrul telah membuat satu latihan yang bijak, peserta bengkel MESTI duduk satu tempat yang diberi oleh dia dan shoot hanya dilakukan disitu sahaja, ini adalah realiti dalam dunia sebenar sekiranya peserta diminta untuk bertugas dalam keadaan tertekan sebegitu dan dapat hasilkan gambar yang baik. Well, its work for me. Untuk sessi kedua pula, peserta bebas untuk memilih kedudukan masing-masing, dan sekali lagi dapat memberi gambaran sebenar dunia photographer yang terpaksa "bertempur" dengan photographer yang lain untuk mendapat angle yang best...dan ya, mmg berhasil, sekiranya kita sebagai photographer yang peka, dapat lah angle yang cool..oh ya, satu tips dari Bazuki dalam pemilihan angle:-
  • duduk kat yang mana seat tu, sama level dengan pentas, so kita boleh elakkan lantai pentas yang tak cantik.
  •  editing ialah seleksi gambar. edit gambar yang dapat define tugasan. sebagai contoh, jika kita bertugas untuk mengambil tarian Zapin, gambar yang diedit perlulah ada significant of zapin untuk membezakan ia daripada joget, inang atau ballet kan? jadi gambarkan suasana itu dalam gambarlah.

outro dari aku, semalam dah terbukti.. apa yang aku perjuangkan selama ini telah terbukti, keluar dari mulut dua profesionals yang kita tahu kredebiliti kerja mereka dan mereka ialah "cakap serupa bikin" punya orang.. Bazuki ada menyentuh tentang kamera hanyalah alatan, sama seperti journalist memerlukan pen untuk menulis..photographer perlu kamera untuk bercerita, terbukti. gambar yang cantik, sharp, colourfull tebabow, cun meletop, menarik tertarik kau memang da'bomb juga ada bukan gambar yang baik.... tengaok sahajalah gambar-gambar yang ada motion blur, blur, kaler lintang pukang tunggang langgang dapat point 8~9/10.. tu korang belum tengok lagi gambar 11/10... kosong je, tetapi...penuh! semalam aku betul2 puas, aku harap adalah yang upload kat youtube rakaman tu, supaya mereka yang "penuh dengan ketidak puas hatian dapat mendengar"...yeay!

The Press Photographer 2008
Wergh!, keputusan dah keluar. tapi kenapa plak aku takde dalam list tu?..klik kat SINI.