30 January 2008

Berkarya bersama teman di Pulau Ketam

Dibawah ini ialah karya terbaik dari teman yang sama berkaloborasi pada outing yang lepas, mereka juga punya karya yang hebat dilaman web masing-masing. Sila klik pada nama mereka untuk mengunjungi laman web mereka.

REPUBLIKARYA/Ian Ahmad (Malaysia)


Sepi oleh Azmi ( http://reflectcreation.fotopages.com/) burung yang sendirian memandang jauh ke arah laut yang luas..walau punya daya untuk terbang tinggi, jauh mengembara ia masih sepi...kenapa?


Anak oleh Farina Ariffa saya sukakan karya ini kerana ia punya satu "cerita" yang kuat, perihal anak-anak nelayan yang kebayakannya menghabiskan masa meraka di atas bot atau perahu kepunyaan keluaga. mereka bermain bersama rakan sebaya dan juga menjadikan tempat itu seperti satu kemestian untuk dikunjungi setiap hari...begitulah mereka, hidup sebagai anak nelayan dan membesar di pulau.


  • Menung oleh REEZ potret tua ini sangat menarik.. bak kata Reez dalam Blognya

  • "Mungkinkah usia emas begini menanti detik-detik ke penghujung, merenung masa yang pantas berlalu meninggalkan dirinya? Mungkinkah dia termenung mengenangkan nasibnya yang sudah tidak mampu menongkah arus, meredah ombak untuk mencari sesuap nasi untuk dirinya? Mungkinkah dia hanya menanti kepulangan anak yang jauh di kota menduga nasib di tempat orang? Mungkinkah dia cuma memerhatikan gelagat orang-orang di sekelilingnya? Mungkinkah? itulah ungkapan yang tersirat memberi seribu satu persoalan?"


    Working Family oleh Faizal (http://holgad80.fotopages.com/) editing dan warna yang suram, menggambarkan kepayahan mereka mencari rezeki...kelihatan salah seorang dari mereka tersenyum dikala yang lain masih mencuka..kenapa ye? moment ni best betul dipotretkan oleh Faizal


    Berehat oleh Hegiraz... ini ialah karya yang cantik. Pengulangan warna dari subjek utama dan latarbelakang mewujudkan redunduncy feel (pengulangan yang berirama). Subjek sedang berehat di tepi pintu, sambil melihat kakak serta ibunya mengecat lantai (cat lantai?) di hadapan rumahnya.